Toolboxen, veiligheid en verantwoordelijkheid; wat moet ik weten?

SIR Safe sectoren

Veiligheid en gezondheid zijn vaak twee onderwerpen die op een laag pitje worden gezet op de werkvloer. Vaak leggen zowel tijdelijke krachten als leidinggevenden meer de focus op de tijdige uitvoering van de werkzaamheden in relatie tot de planning dan dat er een oog wordt gehouden op de veiligheid. Het is daarom uiteindelijk aan de werkgever om een cultuur van gezond en veilig werken te stimuleren. Een goede manier om werknemers meer bewust te maken van veiligheid op de werkvloer is door houden van toolboxmeetings.

Een toolbox is een veiligheids meeting die ingaat op een specifiek onderdeel van veiligheid op de werkvloer. Een goede toolbox is strak, heeft een duidelijke structuur, is makkelijk te begrijpen en is van hoge kwaliteit. Zoals je vast al door hebt is een toolbox daarom niet iets wat je zomaar uit de mouw kan schudden. Weet dat Deftiq hierbij kan helpen; met input van experts zetten wij strakke digitale toolboxen in elkaar om jouw werknemers de veiligheid te bieden die ze verdienen.

Om je een idee te geven van hoe een toolbox er uit ziet hebben wij een paar toolbox onderwerpen voor jou op een rijtje gezet:

- Omgaan met gevaarlijke stoffen (asbest)
- Fysieke belasting
- Ladders
- Hijsen met hefwerktuigen
- Werken of hoogte

Waarom zijn er toolbox meetings?

Bevorderen van de veiligheid
Natuurlijk is het bevorderen van de veiligheid de voornaamste reden van het geven van toolboxmeetings. Omstandigheden veranderen in de bouw bijna dagelijks; tijdens deze veranderingen is het van levensbelang dat werknemers veiligheid altijd in hun achterhoofd houden. Deze gedachtegang wil je als werkgever stimuleren door specifieke veiligheidsonderwerpen uit te lichten en bespreekbaar te maken. Wil je weten hoe je de juiste toolbox onderwerpen bepaald die bij jouw project passen? Deftiq legt jou hier precies uit hoe je dit aanpakt.

VCA verplichtingen.
Dan is er ook nog een meer praktische reden om toolbox meetings te geven: VCA* organisaties zijn verplicht om minimaal vier keer per jaar een toolboxmeeting aan te bieden en VCA** organisaties dienen er minimaal tien te geven. Natuurlijk zijn ook bedrijven zonder certificatie verplicht om werknemers instructies te geven over veiligheid. Door het geven van toolbox meetings over veiligheid op de werkvloer voldoet jouw bedrijf zich aan de wettelijke verplichtingen. Mocht je vragen hebben, wil je onze digitale toolboxen bekijken of heb je hulp nodig met het opzetten van specifieke toolboxen? Deftiq staat voor jou klaar!

Over Deftiq - Dé online VCA opleider van Nederland en België

Sinds 2022 is Deftiq dé online VCA opleider. Deftiq is begonnen in 2019, gevestigd in hartje Rotterdam en inmiddels meer dan 5000+ deelnemers voorzien van onze e-learnings. De online VCA opleidingen van Deftiq hebben altijd de beste prijs, hoogste kwaliteit, zijn tijdbesparend en bereiden je 100% voor op het VCA-examen. Hierdoor heb je altijd de beste slagingskansen. Geïnteresseerd? Neem dan nu kijkje op het Deftiq platform door op de blauwe knop te klikken.

Start vandaag nog met de VCA opleidingen van Deftiq!

Bekijk nu al onze VCA opleidingenKom in contact