VCA toolbox; wat is dit en hoe werkt het?

SIR Safe sectoren

Iedereen die tegenwoordig in de bouw werkt zal dit fenomeen tegenkomen: een toolbox meeting. In essentie is een toolbox een veiligheids meeting die ingaat op een specifiek onderdeel van veiligheid op de werkvloer. Een goede toolbox is strak, heeft een duidelijke structuur, is makkelijk te begrijpen en is van hoge kwaliteit. Zoals je vast al door hebt is een toolbox daarom niet iets wat je zomaar uit de mouw kan schudden. Denk er ook aan dat zowel VCA* als VCA** organisaties verplicht zijn om een bepaald aantal toolboxen aan te bieden per jaar. Weet dat Deftiq hierbij kan helpen; met input van experts zetten wij strakke digitale toolboxen in elkaar om jouw werknemers de veiligheid te bieden die ze verdienen.

Wanneer is het bieden van een VCA toolbox verplicht?

Enorm veel bedrijven vragen zich af hoeveel toolboxen per jaar verplicht gegeven moeten worden volgens VCA verplichtingen. In het kort: VCA* organisaties zijn verplicht om minimaal vier keer per jaar een toolboxmeeting aan te bieden en VCA** organisaties dienen er minimaal tien te geven. Dit lijkt misschien veel, maar dat is het in de praktijk meestal niet. Elk project brengt namelijk weer nieuwe veiligheidsmaatregelen met zich mee en het is van levensbelang dat al het personeel zich bewust is van deze maatregelen. Denk bij een voorbeeld van een toolbox onderwerp bijvoorbeeld aan “tillen” of “ladders”. Dit is essentiële informatie die een toolbox kort, duidelijk, kwalitatief en krachtig aan kan bieden. Op zoek naar een specifieke toolbox of hulp nodig met het in elkaar zetten van toolboxen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met Deftiq.

Welke toolbox onderwerpen kan ik gebruiken?

Het selecteren van de juiste toolbox onderwerpen hangt af van een aantal belangrijke factoren:- Type werkzaamheden binnen een specifiek project- Gebeurtenissen uit het verleden (denk aan relevante aandachtspunten uit onderzoeken van VGM-incidentmeldingen en inspecties)- Veranderingen in interne regels en/of voorschriften- Regels en voorschriften van opdrachtgevers.

Over Deftiq - Dé online VCA opleider van Nederland en België

Sinds 2022 is Deftiq dé online VCA opleider. Deftiq is begonnen in 2019, gevestigd in hartje Rotterdam en inmiddels meer dan 5000+ deelnemers voorzien van onze e-learnings. De online VCA opleidingen van Deftiq hebben altijd de beste prijs, hoogste kwaliteit, zijn tijdbesparend en bereiden je 100% voor op het VCA-examen. Hierdoor heb je altijd de beste slagingskansen. Geïnteresseerd? Neem dan nu kijkje op het Deftiq platform door op de blauwe knop te klikken.

Start vandaag nog met de VCA opleidingen van Deftiq!

Bekijk nu al onze VCA opleidingenKom in contact