case

Elke maand een nieuwe kennisprikkel met online toolboxen én voldoen aan VCA++

bedrijf
BBS
sector
Bouw & Infra, Industrie
hoofdkantoor
Nederland

Toolboxen zijn een nuttig instrument om het veiligheidsbesef weer aan te wakkeren, om thema’s bespreekbaar te maken én om te voldoen aan kwaliteitseisen van VCA. Het organiseren en het borgen ervan kost echter veel tijd. Probeer maar eens elke maand iedereen te verzamelen. 

Deze aannemer zocht een oplossing om de voordelen van toolboxen te behouden, maar de nadelen weg te nemen. Online toolboxen bieden uitkomst. 

Voordelen

Voordelen medewerkers

  • op eigen tempo en in eigen taal een (veiligheids)thema doorgronden
  • actieve deelname
  • feedback geven op het (veiligheids)thema

Voordelen organisator

  • Vooraf inplannen van toolboxen
  • Zelfregistratie van deelnemers
  • Borging van deelname en resultaten (voor audits)
  • Centraal verzamelen van feedback van medewerkers
  • meer aandacht te besteden aan fysieke bijeenkomsten waar bijvoorbeeld feedback wordt besproken

Oplossing

Inhoudelijk

Deftiq ontwikkelde 24 online toolboxen met elk een doorlooptijd van 5 tot 15 minuten. 

Herkenbaar

De veiligheidsthema’s zijn gekozen op basis van relevantie voor de werkzaamheden van de medewerkers. Aan de hand van herkenbaar beeldmateriaal leert men risico’s en beheersmaatregelen van thema’s, zoals aanrijdgevaar, werken op steigers en werken langs de weg.

Gebruiksvriendelijk

De online toolbox is op elk device eenvoudig toegankelijk. Met name dit soort korte trainingen zijn prettig om op een mobiel device te doen. 

Begrijpelijk

De toolboxen zijn illustratief en worden begeleid met klare taal (B1). 

Resultaten

Elke maand maakt de organisatie het resultaat weer op. Iedereen weer bij de les of zijn er nog wat verstekelingen? Die worden netjes verzocht om de online toolboxen nog te starten. Maar over het algemeen gaan de 180 deelnemers maandelijks weer aan de slag. 

Cases

ENCORE

ENCORE staat voor Energising Coasts with Offshore Renewable Energy. Met een internationaal consortium trachten we de ontwikkelingen op het gebied van Offshore Renewable Energy (ORE) te versnellen en naar een volwassen niveau te tillen. De zee biedt namelijk naast windenergie veel meer kansen om op een duurzame manier energie op te wekken.

Stationsgebied Zuidas

Voorafgaand aan elk weekendwerk hebben meer dan 500 bouwplaatsmedewerkers zich in eigen taal voorbereid met onze op maat gemaakte online projectinstructies. Zo kon iedereen veilig en efficiënt aan de slag rondom station Amsterdam-Zuid. Op deze wijze bouwt Deftiq mee aan de herinrichting van het stationsgebied Zuidas.

Olieterminal Europoort

Sinds een aantal jaar krijgt men toegang tot de terminal in de Europoort met behulp van onze online poortinstructie. Iedereen doorloopt de op maat gemaakte instructie met essentiële veiligheidsthema’s. Sommigen hebben zich thuis voorbereid, anderen scannen de QR-code om aan de slag te gaan. Wat een verademing voor de portiers.

Ontdek hoe Deftiq jouw organisatie optimaal kan voorbereiden op de praktijk

Kom in contact