May 13, 2020

Wat is een Design System?

Design Systems 

Hoog tijd voor mijn tweede blog. Dit keer ga ik dieper in op wat een Design System precies is en wat zo’n System voor nuttige, toegevoegde waarde kan hebben voor je bedrijf.

Succesvolle digitale bedrijven gebruiken bij de ontwikkeling van hun digitale producten hun eigen Design System. Denk hierbij aan bedrijven als Facebook, Google, Amazon, etc. Met een Design System is het gemakkelijker en sneller om resultaatgericht door te ontwikkelen aan digitalisering van je dienstverleningen.

Wat is een Design System?

Binnen een Design System staan standaard design elementen beschreven zoals kleuren, HTML codes voor bijvoorbeeld het opbouwen van formulieren en knoppen. Ook logo’s en iconen zijn hierin uitgewerkt en zijn daarna makkelijk te downloaden.

In theorie lijkt een Design System op een huisstijl boek alleen is het veel meer dynamisch en geeft het je richtlijnen. Daarnaast kan je ook elementen uit zo’n System makkelijk kopiëren en die direct gebruiken in de ontwikkeling van je digitale producten en of diensten.

De definitie van een Design System

Een Design System is in theorie één centrale plek waar (herbruikbare) UX elementen zoals kleur, HTML codes, logo’s en iconen samen komen. Op die manier kan een team dat zulke elementen nodig heeft om digitale producten en of diensten te ontwerpen, deze veel makkelijker ontwikkelen en realiseren.

Waarom een design system?

We leven in een tijdperk waarin digitalisering zich in een rap tempo ontwikkelt. Bij veel bedrijven en ook bij Deftiq werken er tegelijkertijd op verschillende fronten mensen aan het (door)ontwikkelen van digitale producten. Zonder een goed Design System is het vrijwel onmogelijk om een consistente merkbeleving te creëren.

Door het creëren van een Centrale plek (Single source of truth), waar de meest belangrijkste UX-componenten voor het kopiëren / plakken liggen, kan je veel tijdwinst behalen en uiteindelijk kosten besparen. Daarnaast kan je een consistente gebruikerservaring in de verschillende digitale tools van je bedrijf of organisatie realiseren. Kortom gemak én resultaat in je digitale bedrijfsuitingen.

Tot de volgende, Groet Argyle


Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.