June 4, 2020

Wat is een 8pt Grid?

Wat is een 8pt Grid?

Consistentie binnen je designs is van groot belang. Niet alleen voor jou maar ook voor je collega’s. Hierbij kan een 8pt grid systeem van toegevoegde waarde zijn. User Experience Designer Argyle Lopez geeft hier meer uitleg over in deze nieuwe blogpost. 

Wat is een grid?

Een grid of ook wel raster genoemd is een manier waarmee designers en developers hun canvas indelen waarop elementen, iconen, tekst, etc. op een logische wijze worden gepositioneerd en uitgelijnd. Door gebruik te maken van Grids creëer je evenwicht binnen je ontwerp, een betere pagina-uitlijning en gelijke afstanden van alle elementen. Dit alles draagt bij aan een verbeterde visuele ervaring. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij het ontwerpen van digitale uitingen. Zo ook bij Deftiq.

Waarom een 8pt grid?

Door de toename aan verschillende schermformaten zoals mobiel, desktop en tablet wordt het ontwerpen van digitale uitingen steeds complexer. Zoals algemeen bekend is, ziet content er op elk apparaat weer anders uit. Dat betekent dat er verschillende ontwerpen geproduceerd moeten worden. Hierbij komt het 8pt grid tot zijn recht. Het gebruik van een even getal zoals 8 voor elementen voor grootte en ruimte maakt het schalen naar grotere of kleinere apparaten eenvoudiger en consistenter.

Een voorbeeld. Apparaten met een resolutie van 1.5x zullen het bijvoorbeeld moeilijk hebben om een oneven getal netjes weer te geven. Het schalen van 5px bij 1.5x resulteert in een halve pixel waardoor content kan verschuiven op verschillende apparaten. 

Wat zijn de voordelen?

Voor ontwerpers 

Het is efficiënter, je hoeft hier minder beslissingen te nemen om kwaliteitsritme tussen de elementen te behouden.

Voor het team

Een eenvoudig communicatiesysteem tussen ontwerpers en developers (geen gedoe meer over pixels). Een developer kan gemakkelijk een stap van 8 pt zien in plaats van elke keer te moeten meten. 

Voor de gebruiker

Het draagt bij aan consistentie en esthetiek wat ervoor zorgt dat de gebruiker meer vertrouwen krijgt in om zorgeloos door de interface te bewegen. Daarnaast heb je geen verschuivingen van halve pixels op welk apparaat dan ook. 

Namens Deftiq: Argyle 


Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.