Adaptieve trainingen zijn noodzakelijk, om het leerpad zo effectief mogelijk aan te sluiten op de individuele leerbehoeften van de gebruiker. Uiteindelijk is het doel natuurlijk dat de gebruiker de inhoud begrijpt. De manier waarop de gebruiker dit doel zo efficiënt mogelijk bereikt verschilt per individu.
Ieder persoon is anders. Er zijn verschillen op gebied van ervaring, kennis en vaardigheden en leerstijlen. Bij een adaptieve voorbereiding op je VCA-examen leer je bijvoorbeeld alleen de inhoud die je nog niet kent. Dit is voor iemand van tien jaar ervaring anders, dan voor een schoolverlater.
Aan de hand van het niveau (de moeilijkheidsgraad), de hoeveelheid en de voorkeuren (verschillende oefen- en instructievormen) van de persoon wordt het optimale leerpad gemaakt. Zo worden de individuele leerbehoeften zo goed mogelijk ingevuld.
Middelen kunnen ingezet worden om het persoonlijk te maken. Denk hierbij aan tekst, foto, film, spelvormen en simulaties. Naast de middelen gaat het ook om de hoeveelheid leerstof. De hoeveelheid is namelijk ook adaptief. Door slimme technieken kan het niveau van de gebruiker gemeten worden. Iemand met veel kennis en ervaring kan dan bepaalde verdieping of achtergrond informatie kan overslaan. Een onervaren persoon heeft deze inhoudsdelen wel nodig om het leerdoel te bereiken.
Een adaptieve training draagt bij aan een effectievere besteding van de trainingstijd. Alleen relevante informatie voor de persoon wordt getoond, waardoor motivatie en interesse niet wegebben. Uiteindelijk draagt dit bij tot het echt begrijpen van inhoud.