February 10, 2019

Waarom is het stimuleren en motiveren zo belangrijk bij digitaal trainen?

Waarom moet digitaal training een motiverende leerervaring zijn?

Veel trainingen zijn verplicht om een bepaald competentieniveau te halen of om te voldoen aan de eisen om te mogen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het halen van het VCA-certificaat.

Maar leert men alleen om het benodigde certificaat te halen of om daadwerkelijk kennis en vaardigheden op te doen en deze te behouden? Dit laatste is natuurlijk het voornaamste doel van training en certificering. Dit doel wordt sneller bereikt wanneer iemand nut en noodzaak van de training herkent of intrinsiek gemotiveerd wordt.

Hoe blijft kennis het beste hangen?

Kennis blijft in het hoofd hangen als het impact heeft gemaakt. Je onthoudt iets wanneer je weet dat het betekenisvol voor je is. Je wordt geactiveerd wanneer je iets leuks ervaart. Om de vereiste kennis in je hoofd te krijgen moet er dus een indringende en betekenisvolle training gemaakt worden. Hier is echter geen algemeen recept voor. Denk maar terug aan je schooltijd, waar een leraar dikwijls bepalend was voor jouw enthousiasme voor een bepaald vak.

Waar moet dan op gelet worden bij het maken van motiverende digitale trainingen?

De training moet aansluiten bij de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Iemand kan bijvoorbeeld een echte beelddenker zijn. Een ander is meer een woorddenker. Daarom is het effectief om bijvoorbeeld de gewenste leerstijl door de gebruiker zelf te laten kiezen. Er kan daarnaast ook gekozen worden welke interactieve middelen er worden ingezet.

Het toevoegen van praktijkvoorbeelden kan eveneens effectief werken, om het nut en de noodzaak van een training beter te benadrukken. Het effect is nog sterker wanneer je deze voorbeelden ook daadwerkelijk herkent in je eigen werk.

Wat levert dit allemaal op?

Je kan sneller op het gewenste kennisniveau geraken, door persoonlijke en motiverende hulpmiddelen toe te voegen aan een digitale training.

Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.