
Auteursrecht en illustratie
Auteursrecht
We zijn weer terug van weggeweest en klaar om jullie de volgende blog te laten zien. Deze week ga ik het met jullie hebben over een belangrijk aspect van illustreren, namelijk auteursrecht.
Wat is dat nu eigenlijk?
Wij bij Deftiq maken regelmatig een illustratie, video of geschreven tekst. Het moment dat je zelf iets hebt gemaakt, heb jij (of je werkgever) automatisch het auteursrecht. Jij als eigenaar bepaalt wat er allemaal mee mag worden gedaan door een ander.
Licentie
Het kan wel eens voorkomen dat iemand gebruik wilt maken van jouw werk. Het is dan mogelijk om diegene een licentie te geven. Hierbij wordt toestemming gegeven om jouw werk op een bepaalde wijze te gebruiken, terwijl jij het auteursrecht behoudt.
Een licentie hoeft niet altijd schriftelijk vast worden gelegd, bij een niet-exclusieve licentie is het modeling verlenen van de licentie voldoende. Echter is het wel verstandig om dit alsnog schriftelijk vast te leggen, hiermee voorkom je namelijk problemen als iets mis gaat. Bij een exclusieve licentie is het schriftelijk vastleggen wel verplicht. Hierna is het niet meer mogelijk om toestemming voor het gebruiken van jouw werk aan anderen te verlenen.
Overdracht
Het is ook mogelijk gebruik te maken van een overdracht. Hiermee kan je de auteursrechten overdragen naar een ander. Dit kan in zijn geheel, maar ook gedeeltelijk. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat diegene wel een illustratie mag gebruiken in een e-learning, maar niet voor gebruik in een animatievideo. Ook het zeggenschap over hoe jouw werk mag worden gebruikt wordt bij een overdracht aan de nieuwe bezitter overgedragen.
Een overdracht van auteursrecht kan alleen plaatsvinden als deze schriftelijk wordt vastgelegd. Hierbij moet precies worden beschreven welke rechten nu precies naar de nieuwe eigenaar gaan.
Wat kan je doen als jouw auteursrecht wordt geschonden?
Deftiq heeft net een nieuwe e-learning gemaakt en deze online gezet. Nu is iemand onze illustraties aan het verspreiden zonder onze toestemming. Wat nu?
Als iemand jouw werk zonder toestemming op de een of andere manier verspreidt, kun je naar de rechter stappen. Die kan de verdere verkoop en verspreiding van jouw werk verbieden. Ook kan je een vergoeding vragen voor enige schade die je hebt geleden. Let wel op dat het stappen naar de rechter ook kosten en ergernissen met zich meebrengt. Weeg daarom altijd eerst goed af of je het waard vindt om tegen de inbreuk op te treden.