May 20, 2020

Tips voor een goed ontwerp

Moodboards

Het vertalen van informatie naar relevant grafisch materiaal voor trainingen vergt kennis en kunde. Er zijn diverse technieken die helpen bij deze transitie. Een daarvan wil ik graag toelichten, omdat ik deze bij Deftiq regelmatig gebruik voor het creëren van digitale trainingen.

Waarom een moodboard?

Het is niet altijd even makkelijk om een fris en functioneel design te ontwerpen dat helemaal past bij de stijl en visie van je bedrijf. Soms heb je enorm veel informatie om mee te werken en springt je brein even op slot. Geen probleem. Je kunt namelijk visuals gebruiken om al je ideeën, maar ook suggesties van anderen even te ordenen en zo overzicht én inzicht te krijgen. Een goed voorbeeld van iets wat ik vaak gebruik bij het ontwerpen is een moodboard. Deze helpt je met het formuleren van het gevoel en het thema dat je in je ontwerp wilt overbrengen. 

Net als bij vele andere bedrijven, maken wij ook bij Deftiq gebruik van deze techniek. Door het gebruik van moodboards is het makkelijk om ideeën op een duidelijke manier te pitchen. De visuals op het moodboard vertalen als het ware de nog wat abstracte ideeën naar een beeld dat geleidelijk concreter wordt. Iets wat met woorden niet altijd even goed lukt. Hierdoor kom je sneller met elkaar op een lijn te zitten.

Hoe gebruik ik een moodboard?

Zoals in de vorige blog werd verteld, heb ik bij Deftiq een nieuwe stijl voor alle karakters neergezet. Ook hierbij heb ik gebruik gemaakt van een moodboard. In het begin heb je vaak nog geen concreet idee over hoe je dat karakter eruit wilt laten zien. Daarom neem ik jullie mee in mijn proces om tot een goed ontwerp te komen.

De eerste stap die ik zet, is de informatie die ik heb gekregen voor mijzelf te verwerken en daar afbeeldingen op internet bij te zoeken. Dit kunnen afbeeldingen van kleuren zijn, maar ook texturen. Misschien zie ik wel een heel gave stijl die mij inspireert. Eigenlijk alles wat ideeën kan opleveren voor mijn ontwerp is de moeite waard om op het moodboard te plaatsen. 

Nu ik alle informatie heb kunnen verwerken naar visuals wordt het beeld richting een ontwerp steeds duidelijker. Alles staat alleen nog wel door elkaar. Daarom zoek ik de visuals bij elkaar waarvan ik denkt dat ik daar een mooi ontwerp mee kan maken. Hierbij zoek ik niet alles lukraak bij elkaar. Ik kijk juist naar alle mogelijke combinaties. Je maakt immers nooit maar één ontwerp. 

Als ik nu een aantal ontwerpen heb gemaakt en ik even niet kan kiezen, vraag ik wat de opdrachtgever ervan vindt. Mijn tip: ga niet meteen door naar het uitwerken van je ontwerpen. Het kan namelijk zo zijn dat er wat veranderingen moeten worden doorgevoerd. Ook kan de opdrachtgever je feedback geven op punten waar jij misschien bij eerste oogopslag niet aan hebt gedacht. 

Wat wil ik nog meegeven?

Ontwerpen is een proces waarbij je steeds onderzoekt wat wel en niet werkt. Daarom is het belangrijk om fouten te maken en daarvan te leren. Die fouten verbeter je namelijk weer in je volgende ontwerp. Zo werk je geleidelijk door naar dat ultieme eindontwerp.

Mijn proces laat zien dat je niet hoeft te wanhopen als je grote hoeveelheden informatie krijgt als input voor een ontwerp. Natuurlijk, er zijn meer manieren om tot een ontwerp te komen. Maak het jezelf makkelijk en gooi wat visuele elementen in de mix. Maak een moodboard! Wij designers denken immers het best in beelden.

 


Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.