May 18, 2021

Projectinstructie voor 620 bouwplaatsmedewerkers

Foto: Marcel Steinbach

Projectinstructie voor 620 bouwplaatsmedewerkers

Afgelopen paasweekend vond wederom een buitendienststelling plaats op station Amsterdam Zuid. Een deel van het treinverkeer werd ruim 4 dagen stilgelegd voor de bouwwerkzaamheden rondom het stationsgebied Amsterdam Zuid, als onderdeel van het project Zuidasdok. Deftiq ontwikkelde een online projectinstructie om alle 620 bouwplaatsmedewerkers te instrueren en voor te bereiden op de werkzaamheden. Wij spraken hierover met Gerrit Schulting, HSSE manager ZuidPlus.


ZuidPlus

Bouwcombinatie ZuidPlus heeft diverse werkzaamheden verricht om in de volgende buitendienststelling, in augustus, een deel van het dak van de nieuwe reizigerspassage van station Amsterdam Zuid in te schuiven. In totaal werkten in het paasweekend zo’n 620 medewerkers en 175 bedrijven, 105 uur achter elkaar om alle werkzaamheden op tijd af te ronden. Geïnteresseerden konden live meekijken met de werkzaamheden.

Het is niet de eerste samenwerking tussen ZuidPlus en Deftiq. Vorig jaar, tijdens het pinksterweekend, doorliep het bouwplaatspersoneel ook een projectinstructie ontwikkeld door Deftiq. Gerrit: “Normaal krijg je bij een buitendienststelling een instructie over spoorsemaatregelen. Die instructie gaat voornamelijk over aanrijd- en elektrocutiegevaar. Wij merkten tijdens eerdere buitendienststellingen dat een heleboel medewerkers normaal gesproken weinig of niet op het spoor werken. Ze hebben hele andere kwalificaties en kunnen daarom ook niet direct iets met die instructie. ZuidPlus besloot daarom een specifieke bouwplaatsinstructie te verzorgen.”

Het bouwplaatspersoneel krijgt al een algemene bouwplaatsinstructie op het moment dat ze hun projectpas moeten ophalen. Toch moest er een speciale instructie gemaakt worden voor het project tijdens paasweekend, omdat het vrij specifiek werk is en er veel mensen bij elkaar werken met verschillende machines dicht op elkaar. Gerrit: “Dat in combinatie met de coronamaatregelen bracht ons vorig jaar bij Deftiq. Deftiq maakte een online projectinstructie waarin concrete informatie stond voor de mensen die aan het werk moesten; waar kun je parkeren, wat is de aanrijroute, waar kun je eten, waar zijn de EHBO-containers en noem maar op.”

Positieve reacties

Alle 620 medewerkers moesten voorafgaand aan het project verplicht de instructie van Deftiq, die in meerdere talen beschikbaar was, volgen. Gerrit: “Over het algemeen krijgen we veel positieve reacties op de projectinstructie. Medewerkers vinden het ook interessant om te zien wat er in zo’n weekend gebeurt, naast hun eigen werkzaamheden. Ook tijdens de volgende en laatste buitendienststelling zullen we weer gebruik maken van de projectinstructie van Deftiq.”Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.