May 27, 2020

Kleurmodellen en waarvoor je nu wat moet gebruiken

Kleurmodellen

Deftiq is weer terug met een nieuwe blog! Deze keer ga ik het met jullie hebben over de verschillende kleurmodellen en waarvoor je nu wat moet gebruiken.

Kleurgebruik

RGB, CMYK en PMS. Als designer hebben we er allemaal wel eens van gehoord, maar voor degenen die het onderscheid nog niet goed kunnen maken, of hier nog nooit van hebben gehoord, geef ik nog een korte uitleg. 

 

RGB

Wij bij Deftiq houden ons bezig met het maken van online trainingen. Daardoor krijgen wij vooral te maken met het kleurmodel RGB. Dit model wordt namelijk gebruikt voor alles wat je afbeeldt op je beeldscherm. RGB staat voor Red, Green en Blue. Door middel van licht worden deze basiskleuren over elkaar gelegd en ontstaat er een kleur die je dan weer op je beeldscherm ziet. 

 

CMYK

Het kan natuurlijk voorkomen dat je iets moet printen om aan een klant te laten zien. Bij print- en drukwerk gebruiken we vaak CMYK als kleurmodel. Dit staat voor Cyaan, Magenta en Yellow. Omdat met deze kleuren geen zwart kan worden gemengd, is deze toegevoegd aan het model met de letter K (Key). Door het mengen van deze basiskleuren ontstaan er, net als bij RGB, verschillende kleuren. 

In tegenstelling tot RGB is de ondergrond bij CMYK wit. Denk maar aan het papier waarop je wilt printen. Daarnaast is het handig om te weten dat CMYK-inkt en papier licht reflecteren en absorberen. Als je op wit papier print, zal je illustratie er heel anders uit komen te zien dan wanneer je op gerecycled (lichtgeel) papier print. Houd hier daarom altijd rekening mee. Het is handig om van tevoren een aantal proefprintjes te maken. Daarmee voorkom je ongewenste kleuren. 

 

Pantone (PMS)

PMS of Pantone Matching System is een andere methode voor print- en drukwerk. In plaats van 3 of 4 basiskleuren is deze gebaseerd op maar liefst 18. Hiermee kunnen 1.124 mengkleuren gemaakt worden. De PMS-kleuren zijn een wereldwijde standaard. Hierdoor kan de overeenkomst tussen de gewenste kleur en de inktkleur worden gegarandeerd, iets wat zonder PMS-kleur kan afwijken. 

Omdat PMS-kleuren altijd dezelfde inkt-kleur hebben, worden ze vooral gebruikt voor promotiemateriaal, denk maar aan een zonnebril, een pen of een blikje drinken. Hierbij gaat het er namelijk om dat een belangrijke kleur er overal zoveel mogelijk hetzelfde uit zal zien. 

 

Kleurverschillen

Het is erg belangrijk dat je bestand opgemaakt wordt met de juiste kleurcodering. Het is namelijk zo dat je met CMYK een stuk minder verschillende kleuren kan vormen dan met RGB. RGB kleuren zal je op een beeldscherm goed zien, maar op het moment dat je iets wilt afdrukken zullen deze kleuren niet juist worden weergegeven. 

Heb je een bestand toch in RGB opgemaakt, maar wilde je deze eigenlijk in CMYK hebben? Geen stress, dit kan alsnog worden omgezet. Echter een waarschuwing. Omdat CMYK minder kleuren kan vormen dan RGB, zullen kleuren die niet kunnen worden gevormd, omgezet worden naar de dichtstbijzijnde kleur in het CMYK-spectrum.

 

Hoe zet ik mijn bestand om?

Een bestand omzetten van RGB naar CMYK is niet heel ingewikkeld. Aangezien wij designers bijna universeel met Adobe programma’s werken, zal ik daarop mijn uitleg baseren.

Adobe Photoshop: Afbeelding > Modus > CMYK. 

Adobe Illustrator: Bestand > Documentkleurmodus > CMYK-kleur.

 

Hopelijk helpt dit je bij het maken van je volgende ontwerp en begrijp je nu iets meer van de verschillende kleurmodellen. Tot de volgende keer!

Namens Deftiq: Merel


Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.