Er zijn verschillende manieren om kennis op te nemen. Je kan bijvoorbeeld leren door te lezen of door iets waar te nemen. Elke manier heeft een bepaalde mate van impact. Deze impact bepaalt hoe lang kennis vers in je geheugen blijft. Het daadwerkelijk “doen” tijdens een training heeft verreweg het meeste impact bij het opnemen van kennis en vaardigheden. Dit heeft twee keer zoveel impact dan de leerstof alleen maar te lezen of te zien.
Laten we het simpel maken. Een kind wordt pas echt voorzichtig als hij of zij daadwerkelijk ervaren heeft dat het pijn doet als je een hete pan aanraakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen de mogelijke gevaren altijd daadwerkelijk moet gaan ervaren. Daarom bieden augmented en virtual reality een oplossing.
Augmented Reality betekent letterlijk “aangevulde realiteit”. Door middel van het toevoegen van digitale modellen kan de echte wereld verrijkt worden. Hierdoor wordt het mogelijk om risico’s te simuleren, zonder dat er werkelijk gevaar ontstaat. Zo trainen piloten bijvoorbeeld al jaar en dag om zich voor te bereiden op de risico’s bij het vliegen in een echt vliegtuig.
Door middel van virtual reality kan de bestaande praktijksituatie volledig gesimuleerd worden. Er is dan geen sprake meer van toegevoegde realiteit, maar de gehele omgeving is virtueel gemaakt. Dit maakt het mogelijk de gehele praktijksituatie te simuleren waarin risicovol werk moet worden gedaan. Gebruikers zijn hierdoor in staat om zich op een veilige manier voor te bereiden in een omgeving, die er exact hetzelfde uitziet als de praktijk.
Op deze manier wordt een persoon effectiever getraind. Het kost minder tijd om met augmented- of virtual reality evenveel impact te creëren dan met klassieke vormen van training. En de leerstof blijft langer vers in het geheugen. Kortweg, in minder tijd, langer scherp.