March 1, 2021

Happy birthday to Deftiq!

Tweejarig bestaan

Afgelopen 1 maart 2021 bestond Deftiq twee jaar. Dat laten we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij gaan. In deze blog vertelt co-founder Pim hoe hij de afgelopen twee jaar heeft ervaren. Hoe heeft het bedrijf zich ontwikkeld en wat zijn de hoogtepunten geweest?


Het ontstaan van onze start-up

Samen met Stijn (co-founder) is Deftiq opgericht vanuit een sterke drang om zelf te ondernemen. Twee jaar geleden hebben we de stap gezet. De tijd was rijp en de kans deed zich voor. We keken met een frisse blik en met nieuwe technologieën naar traditionele opleidingen en zagen een kans in het ontwikkelen van gave digitale trainingen, omdat we technisch personeel écht een goede voorbereiding gunnen.


Onze ontwikkeling

Het eerste jaar deden we alles nog samen en werkten we vanuit huis. We hadden nog geen kantoor en als we op pad gingen, leenden we hiervoor auto’s bij dezen en genen (voor degenen die meelezen: nog bedankt daarvoor!). De eerste maanden op eigen benen zijn mooi en spannend. Een avontuur dat je voelt. Met eigen middelen en een nieuw idee de grote wereld in. Zelf ben ik ben eigenlijk altijd al eigenwijs geweest en dacht vaak (ook ten onrechte) te weten hoe het beter kon. Nu moesten we het dan ook maar eens zelf laten gebeuren.

We begonnen in de industriële reiniging en later pakten wij ook de infra- en offshore sectoren op. Eind 2019 kregen we een subsidie voor het beste MKB!dee. Dit was voor mij het eerste hoogtepunt binnen Deftiq. Het zorgde ervoor dat we konden groeien. Daarnaast geeft het erkenning voor hetgeen waar we mee bezig zijn. Precies een jaar na de oprichting van Deftiq namen we twee nieuwe teamleden in dienst én openden wij ons kantoor in hartje Rotterdam. Ondertussen is ons team een aantal leden rijker en breiden we binnenkort ons kantoor uit. Ondanks de huidige coronacrisis groeien we dus gestaag door.


Alweer veel opdrachten verder

In twee jaar tijd hebben we al uitdagende opdrachten mogen uitvoeren. Zo investeren we in het maken van online trainingen voor de Industriële Reiniging om deze wereldwijd in te zetten en ontwikkelen we projectinstructies voor de grootste aannemers in ons land. Denk aan een groot wegenbouwproject voor snelweg en spoor in Amsterdam. Door het volgen van de door ons gemaakte instructie kunnen medewerkers uit allerlei bedrijven en met verschillende nationaliteiten, goed en veilig hun werk uitvoeren. 

Onze MicroLearnings, korte trainingen die je ook op je mobiele telefoon kunt volgen, helpen we bedrijven om hun medewerkers snel en gemakkelijk te bereiken en op niveau te houden. Daarnaast ontwikkelen we digitale toolboxen voor het grootste bedrijf voor transport en opslag van gas in Nederland. 

Tot slot vinden wij het belangrijk dat niet alleen de kennis, maar ook de praktische vaardigheden van vakmensen worden getraind. Hiervoor ontwikkelen wij Virtual Reality trainingen, waarmee men de werkelijkheid kan ervaren zonder alle risico's. Dit hebben we inmiddels gerealiseerd voor de industriële training Hogedrukreiniging.

De ontwikkeling van het team

Ons team maakte de afgelopen twee jaar een flinke ontwikkeling door. Waar we in het begin op zoek gingen naar alleskunners, zijn we nu steeds meer op zoek naar specialisten die binnen hun vakgebied kunnen excelleren.  Onze teamleden richten zich nu op het maken van graphics, het schrijven van teksten óf het integreren van deze disciplines. Dit zorgt ervoor dat ze hun vaardigheden en sterktes kunnen benutten. 

We schenken veel aandacht aan de de cultuur binnen het bedrijf, zodat onze teamleden zich op hun plek voelen bij Deftiq. Dit realiseren we door vrijheid en ruimte te bieden om eigen invulling te geven aan hun werk, gedreven door opgestelde doelen. Op die manier wordt iedereen gewaardeerd op zijn of haar kwaliteit en krijgen zij de ruimte om te doen waar ze goed in zijn. Naast het zakelijke aspect maken we er ook een mooie tijd van met elkaar. Dit is uiteraard een beetje improviseren in de huidige tijd, maar hebben we o.a. ruimte gemaakt voor onze pizza-avonden, waarbij we aan innovaties werken en schaakpotjes spelen om de hersenen verder te activeren en natuurlijk om wat gezonde concurrentie te ervaren.  Ook wordt er wel eens gezamenlijk een voetbalwedstrijd gekeken ter ontspanning én ergernis. Maar bovenal hopen we snel onze vrijdagmiddagborrels van de digitale snelweg naar het terras kunnen verplaatsen. 


Zakelijke hoogtepunten

Naast de subsidie voor het beste MKB Idee is voor mij ook de ontwikkeling van onze industrie trainingen een hoogtepunt uit de afgelopen twee jaar. Daarnaast werden wij begin 2020 partner binnen het ENCORE-project. Hierin heeft Deftiq als taak om de komende tijd basistrainingen voor de Offshore Renewable Energy sector te ontwikkelen. Een ander hoogtepunt is de samenwerking met DERC Adviesgroep, voor het verspreiden van onze industriële trainingen. Zij bieden als opleider al jaren kwalitatief hoogwaardige opleidingen aan op het gebied van Industriële Reiniging en hebben een mooi netwerk opgebouwd. Zij zijn voor ons een belangrijke strategische partner in de Industriële Reiniging.


De toekomst 

Ik zie de komende jaren voor me dat de trainingen voor de industrie ook internationaal ingezet gaan worden. Verder willen we met de gemaakte trainingen uit het ENCORE-project ook de doelgroep bereiken in de Offshore Renewable Energy, een mooie uitdaging. 

We streven naar de terugkeer én het behoud van kwalitatief technisch personeel, in de volksmond ook wel vakmensen genoemd. Dit doen we dus met digitale middelen. Mensen zijn de laatste tijd versneld gewend geraakt aan ontwikkelen en trainen met behulp van digitale middelen. Deze ontwikkeling zal zich de komende jaren verder doorzetten. En doordat meer mensen zich openstellen, zal er ook meer data voor handen komen. Ik geloof dat onze trainingen hiermee persoonlijker en daarmee nog relevanter worden. Denk bijvoorbeeld aan het testen welke kennis een werknemer al heeft en welke trainingen er nodig zijn, om veilig en vakkundig die taken te kunnen uitvoeren die van hem of haar verwacht worden. Zo kunnen we onze klanten kwaliteit blijven garanderen en personeel wereldwijd slim en snel op niveau brengen en houden. 

Laatste Blogs

Kom in contact!En ervaar wat Deftiq kan betekenen voor jouw organisatie.

Volg Deftiq nu ook via social media.